Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalnız, glütenin beslenme üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Glütenin temel tahıllarda bulunan önemli bir besin öğesi olduğunu belirten Prof. Dr. Yalnız, “Glüten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olup, çölyak hastalığına yol açabilir. Çölyak hastaları, glüten içeren tüm gıdalardan uzak durmalıdır. Ancak glüten hassasiyeti, daha hafif bir alerjik reaksiyon olup, tedavisi daha kolaydır” diye konuştu.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Prof. Dr. Yalnız, glütensiz diyetin gereksiz yere uygulanmasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı:
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
“Glüten hassasiyeti olmayan kişiler için glütensiz beslenme gerekli değildir. İnsanlar glüten içermeyen diyetlere başladıklarında, bu durum genellikle sağlıklı olduğu düşünülse de, beslenmeden önemli tahılları çıkararak kalsiyum gibi hayati besin öğelerinden mahrum kalabiliriz. Glütensiz beslenmek, uzun vadede kalp hastalıkları, diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve diğer metabolik sorunlara yol açabilir.”
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Ayrıca, bu tür diyetlerin şişkinlik, gaz gibi geçici problemlere çözüm sunduğu düşünülebilir, ancak Prof. Dr. Yalnız, bu durumun sadece bir algı olduğunu ve glütensiz beslenmenin, sağlıklı yaşam için tek yol olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti. “Glütensiz beslenmek, sağlıklı bir seçim olabilir ama bunun yerine hangi besin maddelerini eksik aldığınızı ve bu değişimin gerçekten faydalı olup olmadığını düşünmek önemlidir” dedi.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”